София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Аркади Шарков: Бисер Петков не получи политическа подкрепа

„Когато има натрупано обществено напрежение, изгаря един кадър“, заяви той

Аркади Шарков: Бисер Петков не получи политическа подкрепа

„Когато има натрупано обществено напрежение, изгаря един кадър“, заяви той

6 месецаОбщество 47 Боряна Райчева


Икономистите Аркади Шарков и Мика Зайкова от Експертния клуб по икономика и политика коментира тази сутрин оставката на социалния министър Бисер Петков.

Шарков заяви, че не е очаквал оставката. Той каза, че е имало натрупано напрежение в социалната сфера.

„Оставката е палиативна грижа, за проблеми, които тлеят поне 20 години назад. Когато говорим за оставки, би следвало да предоставим възможността на експерните кадри да осъществят определен тип политика. Г-н Петков е експертен кадър. От него се очакват политически решения. Когато бъде създадено високо обществено напрежение, обикновено изгаря един кадър. Точно такъв беше случаят и с г-н Петков. Той реално опита да направи нещо и не получи политическата подкрепа“, обясни икономистът.

Мика Зайкова допълни, че Бисер Петков е може би единственият министър, който е истински специалист.

„На министерското кресло трябва да седи човек, който познава проблемите и който може да ги решава. Все пак говорим за проблеми, които не са от вчера“, подчерта Зайкова.

По думите й г-н Петков е изключително диалогичен човек, който работи с аргументи. Именно поради тази причина той е бил отстранен от правителството. Икономистът наблегна на факта, че оставката на Петков е била поискана, той не си е тръгнал по собствена воля.