София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БАБХ започва масови проверки в ресторантите и в заведенията

„Много зависи от съзнанието и дисциплината и на клиентите, и на персонала“

4 годиниОбщество 6 Мирослав Митков

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва масови проверки в ресторантите и заведенията за спазване на противоепидемичните мерки. Пред БНР д-р Любомир Кулински, директор на дирекция „Контрол на храните“ в Агенцията по храните, обобщи трите най-важните изисквания, които всеки собственик трябва да изпълни – дистанция, лични предпазни средства и хигиена.

По думите му е необходимо обучение на персонала. Той подчерта, че при неспазване на мерките заведението ще бъде затворено, което е най-тежкото наказание.

„Много зависи от съзнанието и дисциплината и на клиентите, и на персонала“.

Националният регистър на заведенията за обществено хранене е около 79 000 в цялата страна. Ресурсът на Агенцията е ограничен, по контрола работят около 800 души:

„С ресурса, който имаме, правим всичко възможно да правим качествен и задълбочен контрол“.