София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Дончев: Много от критиките към нас са дори неадекватни, заяждания без основния

По думите му вероятно ще бъдем страната с най-нисък дефицит от всички членки в ЕС
6 сЕвроком 545

Политически заяждания без основния. Нима държавата трябва да избяга от основната си функция да помага на засегнатите заради това, че идват избори. Ние се отнасяме отговорно към държавния бюджет, мислейки за следващото правителство, което и да е то. За съжаление, във времената на криза вместо да се смирим, да търсим консенсус, се получава обратното. Много от критиките към нас са дори неадекватни. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на БНР.

По думите му вероятно България ще бъде страната с най-нисък дефицит от всички членки в Европейския съюз.

Той подчерта, че Националният план за възстановяване и устойчивост е изключително важен инструмент.

„Финансирането е малко над 12 млрд. лева, но то е част от 50 млрд. лева, които ще са налични до 2030 година. Когато коментираме плана, трябва да го имаме в едно с оперативните програми, с Фонда за справедлив преход. Това е един комплекс от мерки, предвиден да се реализира в цялост“.

„Мислейки за инвестиционните приоритети, сме включвали като съображение – инвестиция, направена от плана, до какви нови инвестиции ще доведе. Част от мерките имат такъв ефект, например, при изграждането на дигиталните магистрали... Искам да чуя всяко мнение, всяка конструктивна критика. Всяка препоръка отвън я приемам, защото така планът ще бъде усъвършенстван“.