София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Две години от Договора за добросъседство със Северна Македония

Бойко Борисов е на официално посещение в южната ни съседка

10:14 ч. 01.08.2019 г.Политика 14

България и Северна Македония отбелязват две години от подписването на Споразумението за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни. Подписите на премиерите на двете страни Бойко Борисов бяха поставени в Скопие на 1 август 2017 г.

Споразумението отвори перспективите пред двете страни да засилят двустранното и многостранното сътрудничество, да насърчат транспортните връзки и комуникации, улесняват митническите и граничните формалности, разпределят средства за регионална инфраструктура и трансгранични проекти, да улеснят контактите между гражданите, както и силната подкрепа на България за евроатлантическите стремежи на южната ни съседка.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза факта, че споразумението е подписано без определен натиск и посредници.

Не знам дали е за първи път, но между две държави без модератори и посредници стигнахме до извода, че приятелството и добросъседството са най-важното. То ще ни направи силни, независими и смислени. Убеден съм, че след десет години резултатите ще бъдат видими, каза тогава Борисов.

Премиерът Заев заяви след подписването, че споразумението показва, че миналото може да бъде основа за бъдещо сътрудничество, проправя пътя за развитие на двете страни и е модел за добри отношения в региона и извън него. Това е, добави той, послание към ЕС и НАТО, че страните в региона имат европейско ръководство и техните страни заслужават европейска перспектива. Според него България е съюзник на Северна Македония по пътя към ЕС и НАТО.

В същия ден бяха подписани два меморандума за разбирателство, отнасящи се до железопътната връзка между двете страни, т.е. коридор 8, и за сътрудничество в областта на газа, което ще даде възможност на Северна Македония да купува газ от Европейския съюз, а България да го транспортира.

Договорът беше ратифициран в българския парламент и Събранието на Северна Македония на 15 януари, а официално влезе в сила на 15 февруари 2018 г. след подписването на Протокола за размяна на документи за ратификация от външните министри на двете страни Никола Димитров и Екатерина Захариева в София.

По този повод премиерът Бойко Борисов днес е на посещение в Скопие.