София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Ердоган: Заловихме сестрата, жената и зетя на Багдади

"Хванахме ги на сирийска територия"
пропускане

Ердоган: Заловихме сестрата, жената и зетя на Багдади

"Хванахме ги на сирийска територия"

7 месецаПолитика 14 Боряна Райчева


Турският президент Тайип Ердоган заяви в сряда, че силите на реда са задържали съпругата, сестрата и зета на ликвидирания лидер на терористичната група "Ислямска държава" Абу Бакра ал Багдади. Речта на президента беше излъчена по НТВ.

"Хванахме съпругата, сестрата и зет му. Казвам това за първи път. Хванахме ги на сирийска територия", каза Ердоган. Той отбеляза, че "Америка е започнала сериозна медийна кампания в своя полза, след като Ал Багдади се взриви в тунела," и Турция "не крещи за залавянето на жена му".

Турският лидер подчерта, че страната му "ще продължи решително да се бори с тероризма и настоящите антитерористични мерки на републиката са по-ефективни от всякога".

На 5 ноември Ердоган съобщи за задържането на сестрата на Ал Багдади. Тя е в турския миграционен център и чака решение на съда.

На 27 октомври президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви елиминирането на лидера на ИДИЛ. Според него ал-Багдади е унищожен по време на специална операция в сирийската провинция Идлиб. Тръмп благодари на Русия, Ирак, Сирия и Турция за съдействието в операцията. Руското министерство на отбраната заяви, че не разполага с достоверна информация за унищожаването на Ал Багдади. Международната общност нарече елиминирането на лидера на Ислямска държава важна, но не решаваща стъпка в борбата срещу тероризма, призовавайки за продължаване на тази борба.