София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

ГЕРБ против предложението на Асен Василев за връщане на 20% ДДС за ресторантите

От ГЕРБ-СДС се обявиха против връщането на 20% ДДС

15 мПолитика 286 Виолета Стоянова

ГЕРБ са против предложението на Асен Василев за връщане на 20% ДДС за ресторантите,  това заяви Десислава Трифонова от ГЕРБ-СДС.
"Ние няма как да подкрепим, поради факта, че сме поели ангажимент към нашите избиратели. Още повече такива еднолични решения от старана на министъра на финансите, без съглъсуване с политическа партия ГЕРБ за нас са абсолютно недопустими."
"Така че първо смятаме, че трябва да се възстанови диалога с бранша, да се преразгледат предложенията на бранша и чак тогава да се прецени дали трябва да се вдигат още ставки" - добави още Трифонова.
Александър Иванов заяви, че Василев е бил подкрепен като финансов министър от ГЕРБ-СДС при приемането на бюджета за 2023 . Където всякъкв вид мерки за събиране на данъци, са били подкрепени. По думите му всякакъв друг вид мерки, резки движения във връзка с  повишаване на данъчни ставки не е обсъдено с ПГ на ГЕРБ и няма да бъде подкрепено.
Любен Дилов - син, смята, че идеята за въвеждането на патентния данък е била отхвърлена твърде бързо.
"Патентния данък е един от инструментите,които могат да опарят диференцияцията между различния тип ресторанти и заведения, която в момента общото законодателство не прави."
"Надявам се искрено, че министърът не го мисли сериозно. Защото, ако го мисли сериозно, ще срещне много респективно сериозна съпротива" - добави още той.