Начало Новини Предавания На живо

Германия е похарчила 243 млн. евро за американски войски

За 7 години

Германия е похарчила 243 млн. евро за американски войски

За 7 години

9 месецаПолитика 22 Боряна Райчева


Германското правителство е изразходвало общо 243 милиона евро за американски войски, разположени в Германия през последните седем години. Това се казва в отговора на германското министерство на финансите на въпрос на депутата от Бундестага от лявата партия Бриджит Фрийхолд, откъс от който бяха публикувани в сряда от ДПА.

Сред разходите са плащане на комунални сметки за бивши служители, поддържане на земя и сгради. Това не включва участието на германската страна в разходите за строителство, въпреки че 480 милиона евро, изразходвани от германските власти от 2012 до 2019 г. за всички строителни дейности на партньорите от НАТО в Германия, "почти изключително" попадат в дела на американците.

Сега в четирите части на Германия са разположени около 35 700 американски войници. Повече от половината (18 459) са в Рейнланд-Пфалц, 11 689 в Бавария, 3036 в Баден-Вюртемберг и 2471 в Хесен. Те са подкрепени от около 17 хиляди американски и 12 хиляди германски цивилни.

Фрайхолд разкритикува финансовото участие на Германия в разполагането на американската армия. "Германия е централната платформа за САЩ да провеждат военни операции по целия свят. Помощта от германските данъкоплатци трябва най-накрая да бъде прекратена", заяви депутатът.