София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Гражданска петиция срещу двойния стандарт на храните, изпрати Мая Манолова

„Българите не харесваме повече палмово масло, повече оцветители и Е-та“, заяви Омбудсманът

13:53 ч. 02.10.2017 г.Общество 20

Гражданска петиция срещу двойния стандарт на храните в Евросъюза изпрати омбудсманът Мая Манолова до ЕП в лицето на шефката на комисията по петиции Сесилия Викстрьом. Петицията съдържа и апел за промяна в законодателството, който да направи невъзможно предлагането на един и същи продукт с различно качество и съставки.

Петиция до Европейския парламент срещу двойния стандарт на храните в Европейския съюз, изпрати омбудсманът на България Мая Манолова. Петицията апелира за приемане на ново европейско законодателство, което да направи невъзможно предлагането на хранителни продукти от една и съща марка, но с различни съставки и различно качество в различни точки на европейския пазар. Под документа, освен Манолова, са се подписали шефовете на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев и Мариана Кукушева, която оглавява Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, директорът на Национална мрежа за децата Георги Богданов и от екипа на омбудсмана.

Мая Манолова посочи, че се е сблъскала със стена в опита за премахване на двойния стандарт на храните. "Отговорите бяха в стил - "нали не ви тровят, нали храните са безопасни, разликите са съобразени с вашите национални предпочитания...и в крайна сметка е определяща платежоспособността на българите" - нито един от тези аргументи не е сериозен. Българите не харесваме повече палмово масло, повече оцветители и Е-та,........,а когато става дума за бебешки храни, да се вади като аргумент вкуса при тримесечни бебета, не е сериозно. Обидно е спрямо българските граждани", възмущава се Манолова.

https://www.youtube.com/watch?v=wcPHQe1pKo4