Има заподозрян за отравянето на Скрипал

54-годишен руснак, бивш шпионин от ФСБ

2 годиниПолитика 4

Полицията във Великобритания е установила личността на човека, който е отровил семейство Скрипал на 4 март, съобщават медиите на Острова.

По данни на вестник „Мирър“ основен заподозрян е 54-годишен, бивш шпионин от ФСБ с псевдоним Гордон. Той е използвал и името Михаил Савцкис и още две фалшиви имена. Тази информация е получена след петчасов разпит на друг руски разузнавач, който е избягал от Русия в Англия – Борис Карпичков. Той е бивш агент наКГБ.

Карпичков разкрил пред следствието, че познава Гордон от началото на 90-те години. Тогава той е бил студент по право в Рига и в същото време вече е бил майор от КГБ. По-късно влиза в редовете на ФСБ, но винаги се е представял за успешен бизнесмен.

Според данните на полицията в Англия обаче Гордон вече се е върнал в Русия и е почти невъзможно да бъде заловен. Освен него, в операцията по отравянето на Сергей и Юлия Скрипал са участвали още пет човека.

Вчера друга британска медия – „Дейли Телеграф“, разкри, че ударната група е отровила Скрипал в дома им в Солзбъри. Без съмнение тя е била изпратена на тази мисия от руските власти.

Сергей Скрипал и дъщеря му бяха открити в безсъзнание край търговски център в Созбъри. Няколко седмици те бяха в кома, но след това се възстановиха. Британските власти твърдят, че са отровени с веществото „Новичок“ и обвиняват за това Русия. Москва отхвърля обвиненията. Организацията за забрана на химическите оръжия потвърди, че двамата са отровени, но не може да установи дали веществото е произведено и доставено от Русия.

ОЩЕ ОТ Политика

Александър Йорданов: Днес е хубав ден за българската демокрация

Евродепутатът коментира и гласуването на Споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС

36 мПолитика

Промените в хазарта - приети на първо четене

116 народни представители застанаха зад него

1 чПолитика

Радев: Атаките срещу мен и семейството ми придобиват уродливи измерения

„От независимостта на прокуратурата зависи как ще изглежда и държавността в България“

2 чПолитика

Премиерът забрани на министрите си да коментират напрежението между Радев и Гешев

Борисов: Не се месим в конфликта между президента и прокуратурата

2 чПолитика

ЕП гласува за раздялата с Великобритания

Официалният развод межди ЕС и Острова е на 31 януари

3 чПолитика

Нетаняху представя на Путин в Москва плана на Тръмп за Близкия изток

Нетаняху пристига на кратко работно посещение в Москва

3 чПолитика