София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 5 °C
Варна 6 °C
Бургас 9 °C
Начало Новини Предавания На живо

ИСТОРИЧЕСКА СДЕЛКА: ЕС и Великобритания сключиха търговско споразумение

Договорът включва безпрецедентни клаузи
1 мПолитика 760 Мирослав Митков

Европейският съюз и Великобритания постигнаха историческо пост-Брекзит споразумение в сферата на търговията и сигурността. Трудно извоюваните договорености от двете страни се случват четири години и половина, след като Обединеното кралство избра да напусне Общността, пише "Гардиън".

Договорът включва безпрецедентни клаузи за нулеви мита или квоти за всички стоки, а също така механизми за бъдещо уреждане на различни въпроси в множество сфери - от авиацията и транспорта до ядреното сътрудничество и енергетиката.

Великобритания прекрати 47-годишното си членството в ЕС на 31 януари 2020 г. след референдума през юни 2016 г., на който малко над 50% гласуваха за прекратяване на евроинтеграцията. Но държавата остана в единния пазар и митническия съюз за 11-месечен преходен период до 31 декември тази година, който временно позволи да продължат свободното движение и безпрепятствените търговски потоци.

"Даунинг стрийт" потвърди новината със съобщение, в което се отбелязва, че това споразумение изпълнява всички обещания към британското общество, отправени по време на референдума за Брекзит през 2016 г.

"Връщаме си контрола върху нашите пари, граници, закони, търговията и нашите риболовни води", се отбелязва в съобщението на правителството.