София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Италианското правителство пое управлението на рафинерията на "Лукойл" в страната

Целта е да се гарантират доставките на петрол след ембаргото на ЕС

1 годинаПолитика 12

Италианското правителство пое управлението на рафинерията на "Лукойл" в страната. Целта е да се гарантират доставките на горива след ембаргото на ЕС върху вноса на петрол от Русия, което ще е в сила от 5 декември, съобщава Агенция Франс Прес, цитирана от Медиапул.

Това е временно решение, за да се избегне "блокирането на машини и дейности и последващи бедствия за заетостта", заяви управителят на област Сицилия Ренато Скифани.

"Решението дружеството да мине под държавен надзор ще даде възможност да се търсят евентуални купувачи, без непременно да се изключва вариантът за национализация", добави Скифани.

"Спешната намеса има за цел да предпази едновременно стратегически национален енергиен обект и равнищата на заетостта, които са така важни за Сицилия и за цялата страна", посочи премиерът на Италия Джорджа Мелони.