София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

Конституционният съд излезе с решение за мораториума, въведен срещу кабинета "Борисов 3"

С налагането му беше забранено отдаването на концесии и емитиране на вътрешен дълг
40 сПолитика 1626

Конституционният съд отклони искането за установяване на противоконституционност на решението на 45-ото Народно събрание, с което се въведе мораториум върху част от дейностите на последното правителство на Бойко Борисов.

С налагането му беше забранено отдаването на концесии, емитиране на вътрешен дълг, продажбата на държавни и общински болници, назначенията в държавната администрация, регулаторните органи и предприятията с над 50% държавно участие. Замразени за три седмици бяха и назначенията в съдебната система.

Въпреки това Конституционният съд посочва, че е недопустимо с решение на Народното събрание временно да се спира изпълнението на установени от Конституцията и развити в законите правомощия на президента, на изпълнителната власт, включително и когато Министерският съвет изпълнява функциите си.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!