София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Костадинов: И ИТН подкрепиха вота на недоверие към служебния кабинет на ГЕРБ и ДПС

Основният мотив е "безпрецедентната политическа намеса в работата на служебното правителство"

21 дниПолитика 9 Иванина Игнатова

67 подписа са положени под предложения от "Възраждане" и подкрепен от БСП и "Има такъв народ" вот на недоверие към служебния кабинет.  Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той обоснова и мотивите за вота.

"Два са мотивите за този вот. Първият е безпрецедентната политическа намеса в работата на служебното правителство. Служебното правителство, както е известно, трябва да бъде равно отдалечно от всяка една политическа сила, за да можем да вярваме, че ще проведе честни и прозрачни избори. Видяхме какво се случи буквално седмица след назначаването на служебния кабинет. Само с едно изказване на Бойко Борисов беше предложен за смяна министъра на външните работи. За нас това означава груба намеса в работата на служебния кабинет и това правителство трябва да подаде оставка, като бъде назначен нов кабинет."

"След минути внасяме вота на недоверието. Имаме основания за този вот, въпреки тълкувателно решение на Конституционния съд от 1996 година. Който се съмнява, че имаме право да нвесем вот на недоверие, да сезира КС", добави той.  

Снимка: БГНЕС