КЗП: Няма двоен стандарт при храните
Това заяви председателят на Комисията Димитър Маргаритов
Двойният стандарт при храните, предлагани в България и в cтpаните в Западна Европа, вече не се прилага. Това е установила Комисията за защита на потребителите след направено проучване на храни и напитки, закупени от Гърция, Испания, Германия, Португалия, Унгария и аналозите им в България.
Според Димитър Маргаритов, председател на КЗП, основният извод, който може да бъде направен от изследването, е, че храните у нас категорично са безопасни.
Маргаритов подчерта, че по линията Изток-Запад не може да се говори за "двоен стандарт", а новото понятие, което трябва да ни вълнува повече е понятието "съществена разлика".
Маргаритов обясни още при някои от изследваните храни наистина е установена разлика, но това не означавало, че въпросната разлика е в полза на чуждия продукт. Той даде пример с шоколадов продукт, купен на българския пазар, чието съдържание на протеин било по-високо, отколкото същия десерт, купен в чужбина.
Председателят на КЗП наблегна и на необходимостта производителите да описват на етикетите произхода на суровините, които са вложили.