София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

"Lover Boy" метод №1 за привличане на жертви

Отбелязваме Световния ден за борба с трафик на хора
пропускане

"Lover Boy" метод №1 за привличане на жертви

Отбелязваме Световния ден за борба с трафик на хора

7 месецаОбщество 8 Боряна Райчева


По случай Световния ден за борба срещу трафик на хора, Национална комисия за бопрба с трафик на хора обявиха актуална информация с броя на пострадалите за ЕС и България. 

Информация за пострадалите от трафик на хора за България даде старши комисар Янев. За периода от началото на годината има регистрирани 593 жертви. Той напомни, че най-честите механизми за привличане на жертви на трафик на хора с цел сексуална експлоатация са физическото и психическо насилие, принудата и на първо място методът „Lover boy”, при който жертвата се обвързва емоционално с насилника. Този метод в момента е най-успешен сред престъпната среда.

Председателят на комисията проф. Николай Проданов обяви актуалната информация за пострадалите в ЕС. Според нея 20 532 души са регистрирани като жертви на трафик на хора.

От който 56% са с цел сексуална експлоатация, 26% с цел трудова екплоатация и 18 % просия, органи и др. Данните са за Румъния, България, Унгария, Полша и Нидерландия. От тези данни стана ясно, че 68% от жертвите са жени 

Заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов акцентира върху това, че трафика на мигранти също попада в сферата на престъпленията на трафик на хора и МВР се справя за сега успешно с тази работа. Той сподели, че България участва в най-много разследващи екипи за трафик на хора, при това без общи усилия било то междуправителствени или междуинституционални няма да се постигнат успехи. 

От комисията предупредиха, че най-успешните мерки за предпазване от престъпление към личността са информираността на обществото и по-високата бдителност.