София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Мащабна транспортна стачка в Париж

Служителите протестират срещу преизчисляването на пенсии

Мащабна транспортна стачка в Париж

Служителите протестират срещу преизчисляването на пенсии

8 месецаОбщество 5 Боряна Райчева


Транспортните работници във френската столица стачкуват заради правителствените планове за преизчисляване на пенсиите. Това е най-мащабната стачка от 12 години насам.

10 от 16-те линии на метрото в Париж бяха затворени напълно, заедно с две от трите основни регионални влакови линии, обикалящи града. Повечето автобусни и трамвайни услуги бяха силно нарушени. Задръстванията бяха в двойни размери, с общо 200 километра дължина.

Стачката идва, след като правителството на президента Еманюел Макрон предприема опит да създаде единна пенсионна система на базата на точки от 42-те различни системи, които съществуват в момента.

Премиерът Едуар Филип каза в реч в четвъртък, че основната ревизия има за цел да осигури "еднакви права за всички", за разлика от сегашното разнообразие от схеми, при които някои професии получават по-високи пенсии.
Транспортните работници се опасяват, че реформите биха ги принудили да работят по-дълго. Това ще значи да се загърбят досегашните им , която често включва дълги часове под земята.

Реформите се провеждат като част от плана на Макрон за укрепване на френската икономика. Това начинание не е популярно за много от Франция, които смятат, че програмата за реформи върви твърде бързо и правителството е отслабено политически от понякога бурни протести през последната година.