София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Мирчев: Вероятно веригата държавни бензиностанции е в полза на Пеевски

Икономистът коментира намеренията на кабинета за регулирането на пазара на горива

Мирчев: Вероятно веригата държавни бензиностанции е в полза на Пеевски

Икономистът коментира намеренията на кабинета за регулирането на пазара на горива

8 чVox Populi 126


Икономистът Ивайло Мирчев от „Демократична България“ коментира действията на кабинета за създаване на верига държавни бензиностанции. 

По думите на Мирчев властта опитва да ни убеди, че ще инвестира 200 млн., лв. за да изгради верига държавни бензиностанции, за да регулира пазара на горива. Странен от икономическа гледна точка подход, особено за партия, претендираща да е дясна (ГЕРБ).

"Ако приемем, че това е истинската цел на правителството на Борисов, то е странно защо тя не е постигната чрез независимите регулатори, на които това им е работата - да осигурят конкурентен пазар, без възможност за картелизиране. Странно е защо с бързо приемане на промени в закона не се осигури възможност да се ползват данъчните складове в Румъния и Гърция, за да се даде възможност за реална конкуренция", допълни той.

"Причината най-вероятно е друга - Делян Пеевски да получи дял от пазара на горива. За целта държавата ще "инвестира" 200 млн. лв. пари на данъкоплатците. Няма друго логично обяснение за този изненадващ ход. Още повече, след като лично Борисов преди години обърна гръб на Ваньо Танов, който опитваше да направи този пазар истински конкурентен", написа още той.