София 22 °C
Велико Търново 25 °C
Пловдив 23 °C
Варна 24 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Мобилните устройства в търсене на лек за COVID-19

400 000 са новите доброволци за последните две седмици

Мобилните устройства в търсене на лек за COVID-19

400 000 са новите доброволци за последните две седмици

1 мЛюбопитно 346 Диана Йоцова


Милиарди смартфони и мобилни устройства ще могат да се включат в търсенето на лечение за Covid-19. Това ще стане възможно след като програмите Folding@Home и Rosetta@Home получиха поддръжка за ARM процесори, съобщава Engadget.

ARM процесорите са особено популярни сред мобилните устройства, като архитектурата им се използва в преобладаващата част от тях. Досега те бяха сравнително изолирани от двата проекта @Home, които дават възможност на доброволци да споделят част от системните ресурси на устройствата си за изчисление на различни научни разработки.

Откакто пандемията набра скорост, двата проекта са пренасочили голяма част от наличните ресурси в помощ на учените, които работят по ваксини и лечения на коронавируса. Досега се разчита предимно на компютри и сървъри.

Принципът "капка по капка" определено е успешен. Folding@Home разполага с обща споделена мощ от около 470 петафлопа - значително повече от 149-те петафлопа на суперкомпютъра Summit, който също участва в проекта. Освен това много повече хора се записват за проекта, като споделят ресурсите си. Само през последните две седмици са се записали общо 400 000 нови доброволци.

Очакванията им са броят им да се увеличи още повече. Добавянето на поддръжка за ARM процесори, разширява значително възможностите за устройства, които да участват в проекта и да споделят свободни системи ресурси, когато не са използвани.

Първоначално технологията ще може да се използва в мрежата на клауд компанията Neocortix. Тя първа добавя поддръжка за ARM, като това постепенно ще отвори вратата и за други платформи.