София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

"Не можем да забраним вноса на свинско от Румъния"

Обясни заместник-министърът на земеделието и допълни, че са взети мерки срещу чумата

09:50 ч. 26.07.2019 г.Политика 11

"Вносът на свинско месо от Румъния не може да бъде забранен, тъй като тя е държава-членка на Европейския съюз.", това заяви пред "Нова телевизия" заместник-министъра на земеделието  Янко Иванов.
 
"Ние нямаме граничен ветеринарен пост на границата с Румъния. Не може да осигурим такъв ресурс. Проверява се на принципа на оценка на риска", разясни още Иванов.
 
Той обясни, че имало няколко причини, които били довели до бума на чумата по свинете у нас. Сред тях той изтъкна и лошата комуникация по места, както и съществуващите все още стопанства тип "заден двор", чието бъдеще по думите му отдаван трябвало да е в миналото.  
 
"Не сме свършили работа по отношение на лова, но не можем да уволним ловците, не сме свършили работа по отношение на задния двор, но не я свършихме, защото виждате, че има отпор от страна на обществеността.", изтъкна заместник-министърът на земеделието. По думите му отглеждането на прасета в дворовете се разглеждало като традиция, с която сега вече трябвало да се справят.
 
Въпреки проблемите, според заместник-министъра не можело да се каже, че държавата не била взела адекватни мерки за справяне със заразата.