Ново изискване за хранителните стоки в България
Ще знаем ли колко месо има в кренвиршите?
Нови изискване за хранителните стоки ще задължи производителите да описват точно колко месо има в колбасите. Така, напремир, ще знаем, че когато купуваме кренвирши, съдържанието на месо в тях ще е минимум 50%. Такова ще е изискването и за другите колбаси. В каймата, съдържанието на месо ще трябва да е поне 70- 80 процента.
За млечните производения ще се запише, че се приготвят от поне 5 литра мляко.
По този начин Министерство на земеделието ще избегне двойния стандарт в храните.
В Италия има изискване безалкохолните напитки да съдържат поне 12% плодов сок. Затова това там производителите го спазвали, а у нас същата напитка се предлага с 5% сок.
В момента в България има стандарт "Стара планина" за храните, но той не е задължителен.