София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

НЗОК ще става застраховател

Кирил Ананиев с нов модел на здравна система

НЗОК ще става застраховател

Кирил Ананиев с нов модел на здравна система

8 месецаЗдраве 4 Боряна Райчева


Националната здравноосигурителна каса да се лицензира като застраховател предложи от парламентарната трибуна здравният министър Кирил Ананиев. Според Ананиев по този начин касата може да се конкурира с останалите фондове. Предложението е част от идеята на министъра за изцяло нов здравноосигурителен модел, който можел да се случи, ако има нужната политическа подкрепа, обясни още Ананиев.
 
"Основната цел на представения модел е да дава право на пациента да избира кой да управлява здравните му вноски, къде да се лекува на територията на страната, пълна информираност за обхвата и цените на медицинските услуги и лекарствата. Целта е да се въведе такъв модел, който да осигурява контрол върху качеството на услугите и да гарантира достъпност и финансова устойчивост." заяви от парламентарната трибуна Кирил Ананиев.
 
Сред останалите нови предложения е Министерството на здравеопазването да определя медицинските стандарти, контрола върху медицинските дейности и тяхното качество чрез Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Също така, ведомството да одобрява основния пакет от здравни дейности, който да се съгласуват със съсловните организации и да се покриват от здравните вноски на българските граждани.