София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 17 °C Велико Търново 17°C - умерен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 14 °C Варна 14°C - слаб дъжд Бургас 17 °C Бургас 17°C - умерен дъжд

Основните храни в Гърция поскъпват

Причината са увеличените цени на суровините и горивата
5 сОбщество 153 Златина Петкова

Цените на стоките от първа необходимост в Гърция продължават да се повишават. Търговците обясняват, че причината са скъпите суровини и горива, но потребители са убедени, че липсва държавен контрол и се спекулира с цените.

Председателят на Търговската камара в Атина Константинос Михалос обоснова високите цени на хранителните стоки със завишените цени на суровините и на горивата.

Само в рамките на година с 50% по-скъпо се продава слънчогледовото олио, с 10% са поскъпнални брашното, оризът и кафето. Търговците на едро се оплакват от нелогично високите разходи за транспорт. За превоз на един контейнер със стока от Азия до Европа се плаща пет пъти повече, отколкото преди пандемията.

Средната цена на безоловния бензин също е прекалено висока за гръцките стандарти - над 1,60 евро за литър. На островите калкулират и още 20 евроцента за трансфер.Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!