София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Откриха „новичок“ в дома на отровения в Еймсбъри

Изследват намерения нервен агент

Откриха „новичок“ в дома на отровения в Еймсбъри

Изследват намерения нервен агент

2 годиниКрими 5 Боряна Райчева


В дома на британския гражданин Чарли Роули, който беше отровен в Еймсбъри с „новичок“, следователите откриха бутилка нервнопаралитично вещество. Това се съобщав в доклад на Скотланд ярд.

"В сряда, 11 юли, по време на претърсване в  къщата на Чарли Роули, в Еймсбъри, бе открита малка бутилка. Тя бе занесена за иследване в лаборатория в Портън Даун", се казва в доклада.

Учените са потвърдили, че веществото, което се съдържа във флакона, е нервен агент.

Полицията каза, че по-нататъшни изследвания ще покажат дали веществото е от същия източник като отровата, използвана в Солсбъри срещу Скрипал.

По-рано от руското посолство във Великобритания обявиха намерението си да поискат  от британските власти,  да разкрият подробности за програмата за синтез на химически бойни отровни вещества на фона на инцидента в Еймсбъри.

Припомняме, че на 30 юни вечерта 44-годишна жена и 45-годишен мъж, който живеят заедно, бяха открити в безсъзнание в дома си. Чарли Роули  дойде в съзнание и състоянието му се подобрява, но приятелката му – 44-годишната Доун Стърджис почина в болницата преди няколко дни в резултат на отравянето с нервнопаралитичното вещество „новичок“.