София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Перничани остават без топла вода

Причината е разпоредената проверка на местния ТЕЦ

Перничани остават без топла вода

Причината е разпоредената проверка на местния ТЕЦ

9 месецаОбщество 4 Боряна Райчева


Втори ден жителите на Перник остават без топла вода. Причината е че местиният ТЕЦ спря част от мощностите ис след разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров проверка, която трябва да извърши екологичното миинстерство. 
 
Повод за инспекцията е информация, че нетралата използва за гориво биомаса, чието горене не е разрешено и крие риск за живота и здравето на живеещите наоколо хора.
 
След спирането на генераторите в ТЕЦ-а, въздухът над Перник се изчисти, твърдят местни жители. От своя страна собствениците на централата спряха топлата вода в града и обявиха, че ще търсят правата си в съда.
 
Намесата на държавното обвинение, жандармерията и екоминистерството и спирането на два от генераторите в ТЕЦ „Република” успокои местните хора. От топлоцентралата твърдят, че не замърсяват, а въздухът се е изчистил още преди спирането на генераторите.
 
От Министерството по околна среда и водите уточниха, че „Топлофикация Перник” трябва да спре само две от мощностите си. Централата обаче има право да ползва генератор, с който може да подава топла вода към града.
 
Местните са притеснени за това, че нямат топла вода и не знаят дали дружеството няма да ги остави и без отопление през зимата, но мнозинството кментира, че предпочитат да стоят на студено, вместо да бъдат непрестанно обгазявани.