София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 10 °C
Варна 10 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Пламен Бобоков ще се изправи и пред Окръжния съд в Русе

Този път по обвиненията са за незаконно държане на археологически обекти
1 мОбщество 357 Златина Петкова

Бизнесменът Пламен Бобоков ще отговаря пред съда по поредното обвинение срещу себе си, това реши Окръжна прокуратура- Русе, внасяйки вчера в Окръжния съд в града обвинителен акт срещу него за незаконно държане на археологически обекти.

При претърсване в дома му в Русе от Специализираната прокуратура са намерени и иззети 50 броя археологически обекти – 48 броя върхове на стрели от желязо и 2 броя върхове на копие от желязо

По време на разследването са извършени претърсвания, изземвания, разпитани са свидетели и са приети експертните заключения. По делото са назначени основна и допълнителна съдебно-археологическа експертизи. От заключенията им се установява, че намерените и иззети обекти представляват движими културни ценности, съгласно чл. 7 от Закона за културното наследство. Датирани са като късноантични и средновековни и имащи историческа стойност. Те са автентични, цели, сравнително добре запазени и не представляват масов материал по смисъла на закона. Очаква се насрочване на разпоредително заседание.