София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Пламен Димитров: Ще има бунт, ако спре изплащането на добавка към пенсиите

Според него е нужна спешна актуализация на бюджета
31 сПолитика 2776

Не очаквам някакви сериозни изненади. Към месец април се налага актуализация на бюджета. Това се доказа по три причини: парите на пенсионерите, мярката за подкрепа на заетостта и мерките за подкрепа на хората на първа линия. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров в студиото на БНТ.

„Веднъж дадени 50-те лв. пенсионерът ги счита като част от своята пенсия. Той ги очаква. Ще има бунт, ако тези пари е махнат. Не мисля, че някой ще има куража да ги махне“, каза той. Според него хората с най-високи песни могат да живеят и без тези 50 лв., а на хората с по-ниски пенсии да се дадат повече от тази сума.

По думите му преизчисляването на пенсиите е вредно и несправедливо: „Опитваме се да прехвърлим проблема от болната глава на здравата“. Също така трябва да падне таванът на пенсиите и всяка година, в която човек е работил, да тежи повече.

Димитров изрази несъгласие с думите на финансовия и икономическия министър, които смятат, че не е необходима подкрепа за възстановяване на икономиката: „Говорим за бизнеси, които са асиметрично засегнати и точно там трябва подкрепа. Те са 4 – 5, които имат крещяща нужда от подкрепа“. Той даде пример с германския модел, в който държавата плаща на засегнатите само за часовете, които не се работи.

Неговото мнение е, че допълнителните мерки трябва да бъдат финансирани с допълнителни средства, включително заеми.

„Мисля, че не е най-важното ревизията. Ако някой е крал, да си ходи. Но най-важна е подкрепата. Трябва да бъдат намерени средства за предприятията. Около 300 000 души бяха подкрепени. Ако те останат без работа, безработицата ще се вдигне“, каза председателят на КНСБ.

Той изрази мнение, че е умерен оптимист за съставяне на правителство, за да бъдат поставени на масата социалните въпроси.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!