София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Плевнелиев: Избере ли „Фолксваген“ Турция, диктаторът е дал пари

„България не може да дава безплатно земя и да купува коли без търг“

Плевнелиев: Избере ли „Фолксваген“ Турция, диктаторът е дал пари

„България не може да дава безплатно земя и да купува коли без търг“

10 месецаИкономика 20 Боряна Райчева


Ако се връщаме в мутренските времена, а държавата липсва и институциите ги няма, няма как да привлечем инвеститорите. Това коментира пред Нова ТВ бившият президент Росен Плевнелиев относно погрома в столично заведение снощи. 

„Истината е, че сме на финала, докато една от държавите не подпише договор с „Фолксваген“, всяка една от страните е в надпреварата“, призна той за офертата към немския концерн за изграждане на завод в Източна Европа. 

Според него такъв голям концерн нямало да си позволи да му извива ръце само един финалист. „Длъжни сме да наблюдаваме този процес, наблюдават и Балканите – ако немският инвеститор избере Турция, това ще даде грешен сигнал“, каза Плевнелиев.

По думите му хората ще видят, че ако се избере Турция, то бихме им припомнили, че там има журналисти по затворите и други политически затворници.

„За един автократичен лидер на Турция може да си обещае каквото иска – земя без пари, над 1 000 автомобила закупени без търг, това България като демократична държава не може да си позволи“, казва Росен Плевнелиев.

Според него при избора на Турция, ще има разочарование. „Диктаторът е обещал и не е въпрос на върховенство на правото, а само на пари“, категоричен бе Плевнелиев.

Той увери, че с премиера Бойко Борисов подобрили офертата на България за „Фолксваген“.