София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Председателят на Върховния съд на Украйна е задържан за подкуп от 2,7 милиона долара

Всеволод Князев е върховен съдия на Украйна от 1 декември 2021 г

11 месецаПравосъдие 5 Антония Лазарова

Председателят на Върховния съд на Украйна Всеволод Князев е бил задържан за подкуп от 2,7 милиона долара, съобщава Националното антикорупционно бюро на Украйна.

„NABU и SAP разкриха мащабна корупция във Върховния съд, а именно схема за получаване на незаконни облаги от ръководството и съдиите на Въоръжените сили на Украйна“, се казва в изявление на министерството.

Сергей Лещенко, съветник на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна, уточнява, че Князев е бил задържан при получаване на подкуп в размер на 2,7 милиона долара.

Върховният съд реагира на задържането на Князев:

"Във връзка със случващото се около шефа на ВКС В.С. Князев на 16 май 2023 г. ще се проведе извънредно заседание на Пленума на ВКС. Часът ще бъде обявен допълнително", се казва във Фейсбук страницата на съда.

Всеволод Князев е върховен съдия на Украйна от 1 декември 2021 г.

През март Висшият антикорупционен съд на Украйна обяви присъдата, постановена на бившия съдия от Кировския районен съд на град Днепър. Тя беше призната за виновна в изнудване и получаване на подкуп от 30 000 долара. Съдията е осъден на 10 години затвор. Няколко дни по-рано, на 28 февруари, от Главната прокуратура съобщиха, че кадрови служител на териториалната отбрана е заловен с подкуп от милион долара.