София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

ПРЕУСТАНОВИХА РЕИМУЗНИЗАЦИИТЕ НА ДЕЦА ЗАРАДИ НЕДОСТИГ

ВТОРА КРИЗА СЪС ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ВАКСИНИ ОТ ЛЯТОТО ДОСЕГА
6 годиниЗдраве 16 Боряна Райчева

Реимунизациите на деца у нас са спрени заради провален търг за задължителните доставки. От здравното министерство съобщиха, че наличността, с която страната ни разполага, ще стигне за два месеца, до когато се надяват проблемът да е решен. Нова обществена поръчка трябва да се яви до две седмици. Ако не се намери производител, ще се мине към директно договаряне.

Това е втора криза със задължителните имунизации от лятото на миналата година. Припомняме, че имунизационният календар тогава беше променен. В него беше въведена нова шествалентна ваксина срещу тетанус, дифтерия и коклюш, която включва и имунизация срещу хепатит, но заради непроведени търгове с месеци ваксини нямаше. С решаването на проблема експресно се зае здравният министър в служебното правителство Мирослав Ненков. На практика обаче ваксините бяха налични едва при новия кабинет на Бойко Борисов през есента на миналата година.

Сега отново има недостиг на ваксини заради неявили се фирми на обявените от здравното министерство търгове. От Регионалните здравни инспекции са поискали от семейните лекари опис на ваксините, с които разполагат, и с тях се правят само първоначалните имунизации.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!