София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Проф. Кантарджиев: Много от заразените с маймунска шарка са мъже, правещи секс с други мъже

Вирусологът с коментар за заболяването
5 мЗдраве 516 Ивана Иванова

Аз от десетина години, откакто имам достъп да изляза по телевизията говоря за опасностите. Човечеството трябва да е готово, че на 5 или на 10 години животински микроорганизми ще мутират. Това каза вирусологът проф. Тодор Кантарджиев в ефира на Нова.

"Както сега широко се говори за тези два случая - нищо страшно няма. Още от април давам съвети какви са проявите. След контакт кожа в кожа с човек, който е с такова поведение или с идване от Африка, където има такива случаи, обикновено до 14 дни настъпват симптоми. Болки в мускулите, особено в гръбначната мускулатура. След това се появява и първият обрив. Важно е да се каже, че ако няма подути лимфни възли, това е едра шарка", каза проф. Кантарджиев.

"99,6% от болните с маймунска шарка са мъже. Голяма част от тях са такива, които определят себе си като правещи секс с мъже. Не се търкайте с непознати и с хора, които са пътували в дълечни държави. Сега хората са като отвързани, пият, пушат, танцуват на близки разстояния и вижте какво се случва", допълни той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!