София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Радев: г-н Кейниг е успешен посланик на България пред света

Държавният глава удостои с почетен знак американския етнограф

Радев: г-н Кейниг е успешен посланик на България пред света

Държавният глава удостои с почетен знак американския етнограф

8 месецаОбщество 7 Боряна Райчева


"За нас, българите, Мартин Кейниг не е просто авторитетен учен и изследовател. Той е много повече - искрен, безкористен приятел на България и успешен посланик на България пред света."

Това подчерта в словото си държавният глава Румен Радев, който отличи американския етнограф на церемония на "Дондуков" 2 с Почетния знак на президента на Републиката за приноса му за съхранението и популяризирането на българското фолклорно изкуство.

Преди повече от 50 години, още през 1966 г., ученият идва за първи път в България и оттогава остава запленен от българското народно творчество, от българската песен, и продължава да идва, навлизайки все по-дълбоко в необятната вселена на българския дух, история и изкуство", припомни Радев.

Държавният глава допълни още, че именно г-н Кейн е човекът, който открива легендарната певица Валя Балканска, докато тя е още на 24 години, прави запис в класната стая на селско училище, без уговорки и репетиции, и след години с този запис праща България във вечността.

Днес от 18:00 ч. в Националната художествена галерия г-н Кейниг ще представи своята фотоизложба "Ехо от Балканите. XX век: Портрети и звуци от България".