София 18 °C София 18°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - ясно небе Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - предимно ясно Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - слаб дъжд

РАДЕВ ОБЯВИ: България не признава референдумите в ДНР и ЛНР за присъдиняване към Русия

Президентът със изявление след консултативната среща в президентството
10 мПолитика 855

Снимка: Булфото

България няма да признае референдум в конфликтите зони в Украйна, където се водят военни действия. Това обяви президентът Румен Радев след консултативната среща, на която бяха обсъдени последиците за сигурността, икономиката и социална сфера от ескалацията на войната в Украйна.

„Недопустимо е три десетилетия след Студената война отново да се разиграва ядрената карта. Колкото и абсурдно да звучи, тази заплаха не трябва да бъде пренебрегвана. Референдуми в зона на бойни действия, където падат снаряди, са пълен абсурд и България няма да ги признае", заяви държавният глава. 

„Още от първите часове на войната заклеймихме руската агресия като категорично недопустима. От първия ден призоваваме за прекратяване на бойните действия и за мирно уреждане на конфликта със средствата на дипломацията. За съжаление стремежът към военна победа на всяка цена заглушават призивите за мир. Оръжията надделяват над разума“, посочи президентът. И добави, че потенциалната ескалация на войната в Украйна ще повиши интензитета на бойните действия и е заплаха за сигурността с трудно допустими последици.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!