София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Радев пред ЦИК: Голямото предизвикателство пред вота е организационно-техническата подготовка

Най-ранният срок за доставка на хартията за изборите е в деветата седмица от годината

1 годинаИзбори 12

Третият прочувателен мандат приключи неуспешно и отново сме в режим на предсрочни парламентарн избори. Свикхнахте и вие вече изборният закон да се приема преди избори. Надявам се това не е голямо предизвикателство пред вас. Предвид последните промени, българският гражданин има право да избира дали да гласува с хартия, или с машина. Опираме най-вече до организационно-техническата подготовка, това заяви президентът Румен Радев при срещата си с представители на Централната избирателна комисия относно организацията на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

ЦИК започна подготовка за избори незабавно,  след като бяха обнародвани промените в Изборния кодекс на 30 декември. Предприехме действия по един много важен въпрос - да предоставим документи на БНБ за обезпечаване на процеса със защитена хартия. По информация на печатницата, най-ранната доставка може да се реализира в деветата календарна седмица на годината. От там насетне са необходими дни за поставяне на хартията в машините за гласуване. От информацията от печатницата се посочи срок от 50 календарни дни за 30 000 ролки, каквото количество заявихме. От сроковете, които те поставят, дата 26 март практически е с много голям риск да не се достави хартия за гласуване. За следващата дата - 2 април, хартията може да бъде доставена, това заяви от своя страна председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова преди срещата с държавния глава.

От Комисията подчертаха, че датата 2 април е напълно реална за провеждане на изборите.