София 22 °C
Велико Търново 24 °C
Пловдив 24 °C
Варна 23 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

Родната страна на Асанж му отказа подкрепа

Заловен е и съратник на създателя на „Уикилийкс“
пропускане

Родната страна на Асанж му отказа подкрепа

Заловен е и съратник на създателя на „Уикилийкс“

1 годинаПравосъдие 18 Боряна РайчеваУчредителят на WikiLeaks Джулиан Асанж, арестуван в Лондон, няма да получи подкрепа от родната си Австралия. Това съобщи премиерът Скот Морисън, цитиран от ABC.

Той информира, че консулството ще съдейства на Асанж, както на всеки друг австралийски гражданин в подобна ситуация. Няма да има специални отношения към него.

Американското министерство на правосъдието обвинява основателя на WikiLeaks в тайно споразумение с бившия офицер от разузнаването Челси Манинг да разбие тайната компютърна система на правителството.

В обвинителния акт се казва, че Асанж е помогнал на Манинг да разбие паролата и да влезе в компютрите на Пентагона.

Основателят на WikiLeaks е изправен пред затвор до пет години, пише The Guardian. Според Министерството на правосъдието, по време на кореспонденцията, Асандж активно е подстрекавал Манинг да му изпрати по-чувствителна информация.

Междувременно стана ясно, че съратник на Асанж е задържан в Еквадор. Той се е опитал да стигне до Япония, информира вътрешният министър на страната Мария Паула Ромо.

Според ръководителя на Министерството на вътрешните работи на Еквадор, задържаният е от шведски произход. Той е живял в републиката и поддържал тесни контакти с бившия външен министър Рикардо Патиньо.