София 22 °C
Велико Търново 24 °C
Пловдив 24 °C
Варна 23 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

Русия хакна Световната антидопингова агенция?

Швейцарските прокурори разследват руска кибератака

Русия хакна Световната антидопингова агенция?

Швейцарските прокурори разследват руска кибератака

2 годиниСпортни 16 Боряна Райчева


Швейцарските прокурори разследват предполагаема руска кибератака срещу Световната антидопингова агенция, заяви в събота главният прокурор на страната, който разшири обхвата на предполагаемия шпионаж и срещу институции в Швейцария, предава Ройтерс.

Наказателните производства започнаха през март 2017 г. под съмнение за политически шпионаж, каза прокурорът в изявление и допълни, че са идентифицирани две лица, като отказа да даде повече информация по случая.

Швейцарските медии в събота заявиха, че офисите на Антидопинговата агенция и Международния олимпийски комитет в Лозана са били обект на кибератаки.

Двете организации през последните години разследват за допинг руските спортисти, което доведе до забрана за участието на десетки конкуренти на международните спортни събития.

Вестникът Tages-Anzeiger съобщава, че руски агенти са заминали за среща на МОК, а руската военна разузнавателна агенция е заподозряна в извършването на хакерската атака срещу Световната допингова агенция.

Руското посолство в Берн отхвърли обвиненията и посочи, че това е опит да се попречи на възстановяването дейността на Руската антидопингова агенция.

В петък независимият комитет на Световната антидопингова агенция препоръча да бъде възстановена работата на руската агенция.