София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Русия предупреди Турция за "Света София"

Руският патриарх с призив
пропускане

Русия предупреди Турция за "Света София"

Руският патриарх с призив

2 чПолитика 9864 Боян Марков


Главата на Руската православна църква патриарх Кирил предупреди турското правителство да внимава по случая с превръщането на легендарния храм "Света София" в джамия. 

Върховният съд в Турция ще реши статута на светилището на 15 юли. Предложението на турския президент Реджеп Ердоган създаде напрежение между мюсюлманската държава и Гърция по исторически и религиозни причини, също както и с други християнски държави. 

Припомняме, че САЩ също се възпротиви на идеята за превръщане на културния паметник на ЮНЕСКО в джамия, като генералния секретар Майк Помпео призова храмът да остане музей.

"Заплахата за "Света София" е заплаха за цялата християнска цивилизация, а следвотелно и за нашата духовност и история.", заяви руският патриарх и допълни:

"И до днес за всеки руски православен човек "Света София" е велика християнска светиня."

Патриарх Кирил определи храмът като световен шедьовър, който е един от най-големите паметници на християнската култура и има свещена стойност за руснаците. 

Заместник-министърът на външните работи Сергей Вершинин заяви пред репортери, че Русия се надява глобалното значение на обекта да бъде взето предвид.