София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Руска медия: България стана ключов представител на Турция в ЕС

"България няма национална визия и стратегия за развитие"
10 сПолитика 971 Мирослав Митков

Българското външно министерство продължава да стои настрана от определянето на външната политика на страната, която е под ръчното управление на Кабинета на министрите. Това се посочва в годишния анализ на Българското дипломатическо дружество, създадено през 1997 г. и обединяващо около 200 пенсионирани дипломати, пише руската информационна агенция REX.

В документа се споменава, че единствената и основна функция на Министерството на външните работи е консулската дейност, въпреки че е важна предвид факта, че почти два милиона български граждани живеят в чужбина.

Според авторите на доклада България няма национална визия, стратегия за развитие, приоритети и външнополитически инициативи, няма собствен имидж и профил, предпочита да се разтвори в общите позиции в рамките на ЕС и НАТО.

Според тях 2020 г. не е показала никакъв напредък по отношение на способността на България да работи в ЕС и с европейските институции и „ние повече присъстваме, отколкото участваме в работата на Съюза, като стоим далеч от основните политически дебати. Нашата страна не предлага ясна и дългосрочна национална политика в съответствие с европейските приоритети или най-добрите практики в конкретни области“.

Динамиката в българо-американските отношения е била главно в областта на сигурността. „Подписахме 10-годишна пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната със Съединените щати, закупихме осем изтребителя F-16 и създадохме военен координационен център във Варна“.

„Конструктивният компонент на отношенията с Русия се състоеше от доставки на газ, които бяха компенсирани от демонстративно политическо напрежение в отношенията поради периодичното гонене на руски дипломати“, се казва в документа.

„Страната ни се държи настрана от интересите на Китай в Европа - икономически, инвестиционни, политически. На регионално ниво отношенията ни с Турция бяха извадени от експертния контекст и станаха „лични“ на най-високото ниво, определено от турската страна. България се превърна в ключов представител на аргументите на Турция в ЕС“, пишат дипломатите.

Оригиналната статия може да прочетете ТУК

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!