София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

С руски песни и българска погача откриха паметник в с. Бяло река

Това е единственият паметник в България с вградена икона
5 мКултура 401

Със заупокойна служба отслужена от отец Станимир бе открит днес паметника на руските воини освободители в село Бяла Река, община Първомай. С българска погача и шарена сол посрещнаха жителите на село Бяла Бяла, община Първомай делегацията от посолството на Русия на чело с пълномощния министър на посолството – Филип Воскресенский, заедно с Михаил Горбатов - съветник; Надежда Воробьова - аташе; Владимир Федотов - главен инженер. Поводът бе официалното откриване на паметника на руските воини освободители на централния площад на селото. А точно преди 144 години на днешната дата, 18 януари 1878 г. жителите на село Бяла Река тържествено са посрещнали с погачи и шарена сол руските освободителни войски от 1-и ескадрон на щабс-капитан Александър Иванович Зданович в състава на 2-ра гвардейска кавалерийска дивизия командвана от ген. Йосиф Гурко. „Вечна признателонст на братята освободители!“ - пише още на паметната плоча. В архивите е посочено, че в този ден руските освободителни войски са стигнали до с. Бяла Река, където са били радушно посрещнати от жителите му. Те дали храна и подслон на войниците и завели конете на водопой, та и те да отморят. Монументът е уникален по своята изработка и еденствен по рода си с вградена в него икона на Св.Георги Победоносец. Паметникът е изграден по изричното желание на голямата българска поетеса Ваня Петкова, която е имала къща в съседното село Езерово. За съжаление тя не успява да го възстанови приживе и оставя бележка за поколенията на която пише : „ Да се изгради паметника на руските воини освободите в с. Бяла Река!!!“ Това поетесата си го е поставила като задача, но преждевременното й напускане на този свят не й дава възможността да я изпълни. Затова с тази мисия се заема нейната дъщеря – журналистката Оля Ал-Ахмед, която е инициатор на проекта осъществен с пълното финансиране и спомоществувателство на посолството на Руската Федерация у нас. Красивият монумент, разположен в центъра на площада пред читалището бе открит от кмета на Първомай Николай Митков. Приветствено слово произнесе и Филип Воскресенский, пълномощен министър на Посолството на Русия у нас. Кметът на с. Бяла Река, Димитър Димитров благодари на всички участници в тази благородна инициатива, която възражда духовността и красотата на селото. Художествен колектив изпяха специално за почетните гости няколко руски песни и допренесоха за превръщането на събитието в истински празник.

След официалното откриване на паметника на руските воини – освободители кметовете и гостите се отправиха към село Езерово за да посетят Къщата- музей на голямата българска поетеса Ваня Петкова. Там те бяха посрещнати от дъщеря й, журналистката Оля Ал-Ахмед и от кмета на село Езерово Ангел Хаджиев. Гостите разгледаха „Къщата – музей Ваня Петкова“, запознаха се с интересната родова и творческа история на видната поетеса, слушаха нейни стихове и по стара руска традиция пиха по чаша шампанско. Но традициите в дома на поетесата винаги са се преплитали , и този път верна на завета , дъщерята на Ваня Петкова почерпи гостите с домашна българска баница и червено вино. Кметовете и дипломатите получиха екземпляри от последните ботикови стихосбирки на Ваня Петкова. От своя страна пълномощния министър на Руската Фесдерация Филип Воскресенски дари за Къщата музей на поетасата уникална Библия. След като посетиха чешмата и параклиса в памет на поетесата, щафетата пое кметът на село Езерово Ангел Хаджиев, който показа центъра на селото с подробното описание на всички тракийски артефакти намерени на територията.

Празничното събитие завърши с посещение на култовия храм „Св.Никола“ в с. Езерово, където са съхранени старинни икони, в това число и руски. Всички присъстващи запалиха свещ и се помолиха за здраве и благоденствие на двата народа – българския и руския.

 

Оля Ал-Ахмед

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!