София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

САЩ налагат санкции срещу кубинския вътрешен министър

Америка не толерира незаконните задържания и арести на кубински граждани

11:44 ч. 17.11.2019 г.Политика 18

Властите на Съединените щати налагат санкции на кубинския министър на вътрешните работи Хулио Сезар Гандарила. Това се съобщава в изявление, издадено в събота от държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео.

Министерството на външните работи на САЩ отбеляза, че името на министъра е в списъка със санкции на САЩ поради факта, че Вашингтон го смята за замесен в „груби нарушения на правата на човека във Венецуела“. От гледна точка на американските власти, кубинското министерство на вътрешните работи е "отговорно за незаконното задържане и арест на хиляди кубински граждани и незаконното задържане на повече от сто политически затворници в Куба", добави Помпео.

"Съединените щати продължават да подкрепят кубинския и венецуелския народ. Държавният департамент прилага това решение за налагане на санкции с оглед на тази цел. Призоваваме други правителства и международни организации да изискват отговорност от кубинските власти за нарушаване на правата на човека и основните свободи", каза в изявлениет си американския държавен секретар.