София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА ГДГП: Заловиха голяма престъпна група за трафик на мигранти у нас

В хода на операцията до момента граничните полицаи са установили и задържали 10 лица

2 месецаКрими 3 Иванина Игнатова

След специализирана операция срещу незаконната миграция служители на ГДГП са събрали доказателства, че лица, български граждани, организират превеждането, транспортирането и последващото извеждане през държавната граница на мигранти за страни от ЕС.

Те са предоставяли автомобили, намирали са водачи за превоз на мигрантите, както и водачи на съпровождащи автомобили. В повечето случаи членовете на престъпната група лично са контролирали транспортирането, като са се движили на голямо разстояние от основната група, пред нея или след нея. Служителите на ГД „Гранична полиция" са установили, че задържаните получават координатите с местонахождението на групата незаконни мигранти от организатори на турска територия.

В хода на операцията до момента граничните полицаи са установили и задържали 10 лица за срок до 24 часа - деветима на територията на Бургаска област, а един - на ГКПП „Калотина". Извършени са претърсвания на 4 адреса, намиращи се на територията на общините Поморие, Руен, Камено в Бургаска област. Иззети са множество вещи, проведени са множество разпити на свидетели и разпознавания на лица потвърждаващи дейността на организираната престъпна група.

Работата по случая продължава.