София 14 °C
Велико Търново 15 °C
Пловдив 18 °C
Варна 12 °C
Бургас 14 °C
Начало Новини Предавания На живо

Среща на лидерите на ЕС и Западните Балкани в София

Ще се проведе на 10-и ноември

Среща на лидерите на ЕС и Западните Балкани в София

Ще се проведе на 10-и ноември

6 сПолитика 1279 Златина Петкова


Среща на върха на лидерите на Европейския съюз и на Западните Балкани ще се проведе в София на  10 ноември. Тогава  трябва да бъде приет планът за реализация на регионалното икономическо пространство, съобщават световни информационни агенции, уточнявайки, че срещата ще е част от Берлинския процес и ще се председателства от България и Северна Македония.

Европейската комисия заявява, че в момента се разработва и съгласува визията за регионалната икономическа общност на Западните Балкани и че тя ще бъде готова за приемане на срещата на върха в София.

"Планът трябва да бъде структуриран около четири свободи и конкретни мерки, които ще донесат осезаеми ползи за компаниите и гражданите в региона. Те включват намаляване на трансграничните банкови такси, премахване на техническите бариери пред търговията, съгласуване на инвестиционните политики, признаване на професионалните квалификации в целия регион, насърчаване на електронната търговия и други подобни", каза комисията. Последната среща на върха в рамките на Берлинския процес се проведе през 2018 г. в Триест.