София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Свиневъд: Истината е с нас, но властта е против нас

Танева: Въпреки всичко евтаназията на прасета ще продължи

Свиневъд: Истината е с нас, но властта е против нас

Танева: Въпреки всичко евтаназията на прасета ще продължи

9 месецаАгро 148 Боряна Райчева


Няма никаква логика икономически и социален да се убиват здрави прасета. Диагнозата трябва да се промени, защото тя не е вярна. Истината е с нас, но силата и властта не е с нас. Кой има интерес толкова хора от свинекомплекса да останат без работа? Дерогацията се дава от местните власти и след това се уведомява ЕК. Това означава, че българските власти не желаят да го направят и си прехвърлят топката. Това коментира Вихрен Димитров, изпълнителен директор на свинекомплекса от Голямо Враново.

В отговор на това министърът на земеделието заяви, че правилата важат за всички и независимо от мнението на свиневъдите, че би могла да се приложи дерогация, продължава евтаназията на прасетата. Пробите са повече от една. Евтаназирани са във фермата в Голямо Враново 13 хиляди животни, дейността продължава. В момента имаме помощна мисия от страна на ЕК и те също са категорични в решението си. 

На управителите на свинекомплекси им е отговорено лично на всички въпроси. 

Всички действия, които страните прилагат, са по обща стратегия, приета през 2015 година. Не можем да говорим една държава да вземе самостоятелно решение. Не сме ги измислили тези мерки. Това заболяване е единственото, при което няма лечение, няма ваксина. Тези животни са с отрицателни проби, но свинекомплексът е заразен.