София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Тагарев: България е получила отказ за ремонт на зенитните ракети още преди началото на войната

"Правени са опити тяхната работоспособност да бъде възстановена, тези опити са се провалили"

21 сПолитика 609 Иванина Игнатова

Страната ни е получила отказ за ремонт на зенитните ракети за С-300 още преди началото на войната в Украйна. Това заяви в ефира на Нова министърът на отбраната Тодор Тагарев.

"Правени са опити тяхната работоспособност да бъде възстановена, тези опити са се провалили, тъй като десетилетия наред ние залагаме на подсигуряване от страна само на руската федерация. Отказът за работа по тези ракети е преди да започне войната. Обяснили са от съответната руска фирма, че те не могат да направят това, което ние бихме искали, а и ние нямаме потенциал сами да се справим с тяхното възстановяване", обясни Тагарев.

Военното министерство е в готовност да изпълни решението на Народното събрание за изпращане на нов пакет помощ за Украйна, допълни Тагарев. 

В същото време военният министър изрази надежда, че в последната седмица преди ваканцията парламентът ще даде зелена светлина за закупуване на 198 бойни машини "Страйкър". Като уверенията са, че американската техника ще дойде у нас с пълно оборудване.

"Намерението ни е не да придобиваме машини с колела и оръдие, а пълния комплект комуникации, системи за бойно управление, боеприпаси, симулатори за подготовка. Пакетът е доста цялостен и ще позволи формирането на три батальонни групи", обясни министърът.

А заради променящата се геополитическа обстановка и военните действия в близост, правителството  започва преглед на отбранителната политика на страната.

По думите му предният преглед е започнат през 2019-та година. "Преди руската агресия, преди тази качествена промяна на средата за сигурност, определено има нови изисквания към нас, ние трябва да правим много нови неща. Прегледите до сега са вървели по минимум година, но ние нямаме този лукс – трябва много по бързо да вземе съответните решения", коментира министърът.

А днес военният министър, съвместно с министъра на отбраната на Република Северна Македония, ще посетят базата край Ново село, за да се запознаят с работата на многонационалните бойни групи у нас.