София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Тодоров: Цената на газа, обявена от доставчик, е с 30% по-висока от тази, която се търгува на пазара

"Това е сериозен проблем за нас"

22 мОбщество 117 Рая Златинова

"Цената на газа, обявена от доставчик, е с 30% по-висока от тази, която се търгува на холандската борса, която за нас е сериозен проблем, тъй като тази по-висока цена, която плащат крайните потребители, в частност предприятията, всъщност прави тяхната продукция изключително неконкурентно способна. Това е проблем, когато изнасят. Цената на газа за април ще достигне 39% ръст, което породи нашата категорична реакция срещу тази държавната политика. Изчисляваме, че така на месец икономиката ни ще губи около 42 млн. лева, които трудно ще бъдат компенсирани. Механизъм за компенсации е един от вариантите, другият е намаляването на цените", това заяви главният секретар на Българската търговско-промишлена палата- Васил Тодоров в ефира на Нова телевизия. 
 
Енергийният експерт Красимир Манов отбеляза, че около 35 евро на мегаватчас е природният газ, който в размер на 1 млрд. кубически метра, постъпва по договора с Азербайджан. "Би трябвало, ако не ползваме от Чирен, цената да е около цената на борсата. Има две причини това да не е така - некадърността в управлението на сектора, както и схемите за кражба. Няма обективна причина цените да са толкова високи - около 40%. Продължаваме да получаваме руски втечнен природен газ. Когато цената на международната борса е една, ти получаваш много по-висока цена за доставка, тази разлика отива някъде. Не се защитава българския интерес. А за бизнеса това е мародерство. Става дума за измама, което ще коства на бизнеса около 500 млн. за тази година. Прокуратурата да извърши разследване, защото става дума за "Булгаргаз", коментира той.
 
Манов допълни още, че участникът, който се налага да направи обществената поръчка за тръбопровод от Бутан до Чирен, също разширението и на газохранилището, се отказва, така всичко отива при "Главболгарстрой" и цената на обществената поръчка се надвишава със 120 млн.