София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Тристранният съвет обсъжда промени в Кодекса на труда

Част от тях са свързани с повишаването на глобите за бизнеса

Тристранният съвет обсъжда промени в Кодекса на труда

Част от тях са свързани с повишаването на глобите за бизнеса

24 сПолитика 339 Боян Марков


"Всички знаем, че дните на това правителство са преброени, не защото някой така казва, а защото през месец март има избори." Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров и допълни:

"Има поне три групи промени. Първата група, по която има голямо съгласие, е усъвършенстването на колективното договаряне. Това е много важно, когато се договарят минималните прагове по браншове. Втората група промени са свързани със санкциите над неизрядните работодатели. Третата група - изчисляването на работния труд. Искаме ясна регулация и по малко нарушения от страна на некоректния бизнес, който експлоатира работниците си."

Националният съвет за тристранно сътрудничество се събира на редовно заседание, за да обсъди предлагани от държавата промени в Кодекса на труда. Част от тях са свързани с повишаването на глобите за бизнеса, който грубо и системно нарушава трудовото законодателство.

Социологът Кънчо Стойчев подкрепи мнението на Димитров.

"Приемаме важни мерки във важни посоки, обаче се бавим безкрайно. Те вече стават излишни, защото събитията ни изпреварват. Молбата ми е да се ускори решително това, което решаваме. 

До момента са присъединени плановете на две министрества - Министерството на околната среда и водите и Министерство на труда и социалната политика.

Предвидена е възможност при установено нарушение на законодателството работодателят да сключва споразумение и да намалява размера на санкцията до 70 на сто от нейния пълен размер. Това обаче няма да важи при повторните нарушения.