София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Тръмп сподели видео в социалните мрежи, в което се споменава "обединен райх"

От кампанията на Тръмп казаха, че това не е предизборен видеоклип

16 дниПолитика 20 Катерина Найденова

Видеоклип, публикуван в платформата на социалните медии на Доналд Тръмп, съдържа препратки към „създаването на обединен Райх“ заедно с хипотетични новинарски заглавия, ако бившият президент спечели изборите през 2024 г.

В 30-секундното видео, публикувано в понеделник, което все още се виждаше в неговия акаунт в Truth Social рано във вторник, макетни заглавия и изрезки от вестници предвиждаха медийно отразяване след потенциална победа на Тръмп.

Под черно-бяла снимка на Тръмп едно заглавие с главни букви гласи: „Какво следва за Америка?“ с текст отдолу, който гласи: „Силата значително се увеличи чрез създаването на обединен райх.“

Терминът „райх“ — означаващ империя на немски — често се свързва с нацистка Германия при Адолф Хитлер, който определя своя нацистки режим като „Третия райх“.

В изявление говорителят на кампанията на Тръмп Каролайн Лийвит каза, че видеото не е създадено от кампанията и че е публикувано, докато Тръмп е бил в съда в Ню Йорк в понеделник за продължаващия му процес. Видеото, каза тя, „е създадено от случаен акаунт онлайн и е публикувано отново от служител, който очевидно не е видял думата.“

Въз основа на времевия печат на Truth Social видеото изглежда е публикувано към края на обедната почивка по време на процеса в понеделник.

Видеото съдържа части от изречение, отнасящо се до „обединен райх“ три пъти заедно с текст, в който се казва, че Тръмп „поставя Америка на първо място“ или „Законът и редът са възстановени“.