София 2 °C
Велико Търново 7 °C
Пловдив 6 °C
Варна 8 °C
Бургас 10 °C
Начало Новини Предавания На живо

Управата на Хонгконг оттегля законопроекта за екстрадицията

Това заяви лидерът на града Кари Лам

15:39 ч. 04.09.2019 г.Политика 19

Лидерът на Хонконг Кари Лам съобщи ексклузивно днес, че оттегля законопроекта за екстрадицията, довел до демонстрации срещу правителството на бившата британска колония, предаде Ройтерс.

Законопроектът, който предвиждаше екстрадиции на хора в Китай, доведе до месеци на протести, които се превърнаха в най-голямата проява на гражданско възмущение по отношение на китайския лидер Си Цзинпин след идването му на власт през 2012 г.

Протестните лидери от своя страна заявиха по-рано днес, че ще продължат с масовите демонстрации дори и законопроектът за екстрадицията да бъде оттеглен, предаде ДПА.

Според представители на протестното движение оттеглянето на законопроекта няма да задоволи демонстрантите, чиито искания се увеличиха през последните месеци.


Те пледират лидерът на Хонгконг да се оттегли от поста си, да бъде създадена независима комисия за разследване на полицейското насилие и да бъдат оттеглени предявените срещу демонстранти обвинения в нарушаване на обществения ред, коментира Бони Люн от организацията "Граждански фронт за човешки права".