София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

В Германия управляващите печелят вота в Бранденбург и Саксония

Но „Алтернативата за Германия“ и „Зелените“ им взимат все повече гласове

В Германия управляващите печелят вота в Бранденбург и Саксония

Но „Алтернативата за Германия“ и „Зелените“ им взимат все повече гласове

9 месецаПолитика 22 Боряна Райчева


Управляващите политически формации на Германия печелят регионалните парламентарни избори в Бранденбург и Саксония, предава Deutsche Welle.

В неделя най-старата в страната Социалдемократическа партия
(СДПГ) е взела най-много места в парламента на Бранденбург. А Християндеморкатическият съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел печели в Ландтага на Саксония.

Двете партии значително са влошили резултатите си, в сравнение с 2014 г. Социалдемократите са взели в Бранденбург едва 26,2% или с 5,7 на сто по-малко от предишния вот. Хриситияндемократите в Саксония взимат 32,1% или с цели 7,3% по-малко.

Все по-добре се представят дяснопопулистите от Алтернативата за Германия, която е евроескептична, националистична и пропруска политическа сила предвид няколкото милиона руснаци и граждани на страните от бившия Съветски съюз в Германия.

Популярността им нараства вече са втора политическа сила в ландтаговете на Бранденбург и в Саксония, показват резултатите от вота. В единия регион те са с 23,5%, а в другия – с 27,5%.

„Зелените“ не са в първата тройка в двата региона, но и те успяват да си подобрят резултатите, ставайки все по-влиятелна политическа формация. В парламента на Саксония те вече са с 8,6%, а в Бранденбург – с 10,8%.