София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Валери Симеонов иска 9% ДДС за туроператорите и кетъринг услугите

По време на заседание на Бюджетната комисия в Народното събрание

Валери Симеонов иска 9% ДДС за туроператорите и кетъринг услугите

По време на заседание на Бюджетната комисия в Народното събрание

21 мПолитика 360 Ивана Иванова


Председателят на НФСБ и съпредседател на "Обединени патриоти" иска 9% ДДС за туроператорите. Според него този дял е малък и няма да навреди на бюджета. Това се случи по време на заседание на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

"Това са фирми, които са изцяло в светлата част на бизнеса, защото работят с чуждестранни фирми и туристи", допълни той.

Второто предложение на Симеонов иска да бъдат включени и кетъринг услугите, като се изключат спиртните напитки, а само виното и бирата.

Относно нападките, че ДДС за лекарства не се намалява, Симеонов коментира, че печалбите от  лекарствения бизнес не са спаднали, а напротив, и не може да се сравнява с ресторантьорския бранш, който беше най-потърпевш.

На заседанието се очаква да се гласува на второ четене и увеличаването на осигурителния праг в ресторантьорския бранш на 800 лв.

От бранша са недоволни, че алкохолните напитки остават извън мярката "9% ДДС", защото по този начин баровете, нощните клубове и дискотеките ще продължат да са на 20% ДДС.

"Идеята за намаляване на ДДС беше за бранша. По-ниско ДДС само за 20% от оборота на заведението, което е храната  и 36% увеличаване тежестта върху осигуровките не е справедливо. Увеличаването на осигурителния праг в бранша на 800 лв. беше наша идея. Ако се включи и бира, и вино, тогава ще стане 9% ДДС за 40% от оборота", коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.