София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

ВСС определя правилата за избор на председател на Върховния касационен съд

През 2022 година изтича мандатът на Лозан Панов

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще разгледа правила за избор на председател на Върховния касационен съд. Заседанието е насрочено за 9.30 ч. в заседателната зала в сградата на Висшия съдебен съвет.

Приемането на правила за избор на председател на ВКС се налагат, тъй като през 2022 г. изтича мандатът на настоящия председател на съда Лозан Панов. Той бе избран на 29 януари 2015 г.

Припомняме, че съдии от Върховния касационен съд поискаха оставката на членовете на ВСС от съдийската квота. Според подписката им оставките ще са решаващи за прекратяване на мандата на този съвет, който е претърпял провал в разрешаването на важни за системата въпроси.

"Достатъчно е всеки от Вас да си зададе в упор въпроса дали е готов да гарантира с авторитета и името си, че този Висш съдебен съвет ще избере председател на Върховния касационен съд, който няма да бъде подобие на избрания от него главен прокурор", изтъкват съдиите.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!